Az Innomed által fejlesztett és gyártott digitális tüdőröntgent kapott 30 millió forint értékben az óbudai Szent Margit Rendelőintézet Tüdőszűrő Állomása. A korábbi, már harminc éves analóg gép lecserélésének költségeit az önkormányzat állta.

Két éves egészségügyi fejlesztő programot indít a 3. kerületi önkormányzat. Az Őrlős Endre program egyik első lépéseként átadták a pontosabb diagnosztikát, így a kerületiek jóllétét szolgáló szűrőkabint. A beruházás költségeit teljes egészében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata állta – hangsúlyozta az átadó ünnepségen Bús Balázs polgármester. „A Laktanya utcai tüdőszűrő és tüdőgondozó állomáson az elmúlt harminc évben mintha megállt volna az idő” – fogalmazott. A mellkasröntgen az 1980-as éve üzemel, de mára erősen romlott az állapota, így a leállások és karbantartások rengeteg időt és pénzt emésztett fel – tette hozzá a polgármester.

Az Innomed Medical által kifejlesztett új eszköz könnyebb, modernebb, gyorsabb és jobb működése által pontosabb diagnózis készíthető. Az üzembe helyezéshez minimális átépítést is kellett végezni az épületben, ez az informatikai fejlesztéssel együtt 3,5 millió forintba került. A röntgengépre 26,8 millió forintot költött az önkormányzat – mondta a polgármester. Bús Balázs hozzátette, hogy továbbra is a prevencióra helyezik a hangsúlyt, az új gép azonban nagy segítséget nyújthat a tüdőrák elleni küzdelemben. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest második és harmadik kerületének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően megkezdődhetett az egészségügy felzárkóztatása. „A gazdaság növekedése ad teret és lehetőséget arra, hogy többet tudjunk költeni nem csak egészségügyre, hanem oktatásra, közbiztonságra, vagy éppen határvédelemre” – fogalmazott a tárcavezető. Varga Mihály hozzátette, hogy a tavaly meghirdetett egészséges Budapest program – a vidéki intézmények után – a fővárosi és agglomerációban található kórházak fejlesztését célozza. 

Az átadóünnepség után a nemzetgazdasági miniszter virággal és ajándékkal köszöntötte a Tüdőszűrő Állomás szakdolgozóit a hétfői Ápolók Napja, Kossuth Zsuzsanna emléknap alkalmából.