Szenzáció az újraélesztésben: drón szállított életmentő készüléket az alsóörsi kikötőben

Segélyhívás után a GPS-koordinációnak megfelelően, telefonos applikációval működtetett drón vitte a magyar fejlesztésű és gyártású automata, magyarul beszélő defibrillátort az újraélesztés helyére. A szenzációs eszközt a hétvégi családi napon mutatták be az Alsóörs Marina kikötőben, amely forradalmasíthatja a hazai életmentést.

Az eszköz emberi beavatkozás nélkül biztosítja, hogy akár 2-300 hektáron, még időben, négy percen belül a vészjelzést adó közelében leszálljon egy drón, ami egy automata AED-t visz magával. A drónt egy telefonos applikációval bárki működésbe hozhatja, ami 50 méteren belül „házhoz viszi” az újraélesztő készüléket, hogy így lehessen befejezni a mellkaskompressziót.

– Az idő élet – szögezte le Deák Gábor, az említett kikötők tulajdonosa. Aláhúzta, tavaly 30 ezer szívhalál történt az országban, Nyugat-Európában 700 ezer, és a betegeknek csak 11 százalékát sikerült megmenteni. A hirtelen szívhalál már a 20-30 évesekre is jellemző. – Ha valaki telefonos applikációval segítséget kér, azonnal látja a legközelebbi leszállópályát – mondta.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke ünnepnek, szenzációs dolognak nevezte a drón által szállított, hazai cégtől való, automata AED-t, mert így légi úton, gyorsan érkezik a segítség. Szerinte ez a jövő, mert a laikusok is tudnak segíteni.

Dévényi Erika, a 30 éves Innomed Medical Zrt. vezérigazgatója rámutatott, először szállít drón életmentő készüléket, amely magyarul beszél, és mindenkinek a kezébe oda lehet adni. – Naponta 20-25 embertársunk hal meg hirtelen szívhalálban, és az fantasztikus lehetőség, hogy gyorsan repülő drónnal hamar megérkezik a segítség – vélte.

Elhangzott továbbá, az AED nettó 250 ezer forintba kerül, és tervezik minél szélesebb körű alkalmazását. Az innovációt Bagyó Sándor mutatta be a közönségnek.