A távdiagnosztikában új távlatokat nyitó innováció egy győri egyetemista nevéhez fűződik

Budapest, 2020. november 24.

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyújtott szakmai és technológiai segítséget.   Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú –épp ezért vitathatatlan jelentőségű Varga Róbert egészségügyi innovációja: a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója hazánkban először továbbított elektronikus úton, a Vodafone 5G hálózatán keresztül nagyfelbontású röntgenfelvételt. „A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (pl. pendrive-on) viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a leletező eszközig.  Az újgenerációs hálózat (5G) viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet.” – árulta el Varga Róbert, az ötletgazda.

Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek. A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató mindezt az Innomed Medical Zrt eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt. „A kórház mint intézmény az egyik legfontosabb, amely a társadalom érdekeit szolgálja, ezért foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos!” – mondta Varga Róbert, az ötletgazda.

Az Innomed Medical Zrt. több, mint harminc éve foglalkozik diagnosztikai berendezések kutatás-fejlesztésével, valamint ezen berendezések gyártásával és értékesítésével a világ több, mint 100 országába. A vállalat 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában van, tulajdonosai a jelenlegi és a volt dolgozókból tevődnek össze. Rendszerváltáskor úgy gondoltuk, hogy saját kézbe vesszük a jövőnket. Ez a szakma az életünk. A kutató-fejlesztő intézetünk – ahol az alapítómérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak – a jövőhöz vezető utakat keresi. Így találtunk egymásra már évekkel ezelőtt a Vodafone Magyarország Zrt.-vel, távmérést végző kardiológiai rendszerek fejlesztésében. Másik jelentős fejlesztési területünk a radiológia. Rendelkezünk saját fejlesztésű felvételi-átvilágító és mobil röntgenrendszerekkel. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk a „Moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, válságövezetekben alkalmazható, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS). Különösen aktualitása van ennek a témának az egyre inkább terjedő COVID-19 járvány idején. Ezért a diagnózis mielőbbi felállításához folyamatban van egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető gyors diagnosztikai eszköz tovább fejlesztése. A vizsgálat időigénye mindössze 10 másodperc. Logikus lépésnek tartjuk egy ilyen könnyen mobilizálható és a keletkező nagyon nagyméretű adatmennyiség továbbítására az 5G-s mobil technológia alkalmazását. Ebben talált egymásra Varga Róbert a Vodafone Magyarország Zrt-vel és az Innomed Medical Zrt-vel.  Mindhárman érdekeltek vagyunk a sikeres megvalósításban.

A Vodafone Magyarország a kezdetek óta élen jár az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésében: a vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G hálózatának szigetszerű kiépítése, idén októberben pedig bejelentették, hogy közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, melynek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás az ügyfelek számára. A szolgáltató célja, hogy az újgenerációs hálózatot földrajzilag minél szélesebb körben elérhetővé tegye annak érdekében, hogy az maximálisan kiszolgálja a társadalom érdekeit.

„Hiszem, hogy számos iparág digitalizációja képes kamatozni abból a tudásból és tapasztalatból, amely most az újgenerációs 5G hálózatfejlesztéssel válik elérhetővé. Kiemelten fontos számunkra, hogy odaálljunk az olyan kezdeményezések mellé, melyek célja, hogy a technológiát a közjó szolgálatába állítsák, és nagy figyelmet fordítunk az egészségügy digitalizációját támogató megoldásokra. Külön öröm számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk biztosított új technológiát fiatal tehetségek robbantják be és fordítják a társadalom hasznára. Ezúton is gratulálok Varga Róbertnek az elképesztő munkájáért! ” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

 

További információk:

Jeschek Hajnalka Sosztarits András
Vodafone Magyarország HPS Communication
+36 70 946 4484 +36 70 377 9856
[email protected] [email protected]

A Vodafone-ról

A Vodafone vezető távközlési szolgálató Európában és Afrikában. Célunk az emberek összekapcsolása egy jobb jövő érdekében. Vezető telekommunikációs szolgáltatóként lehetőségünk van arra, hogy pozitív változásokat vigyünk véghez társadalmunkban. Hálózataink kapcsolatban tartják a családokat, barátokat, vállalkozásokat és kormányokat, és – amint arra a világjárvány is egyértelműen rámutatott – létfontosságú szerepet játszunk a gazdaságok működőképességének fenntartásában, valamint az olyan, kritikus fontosságú szektorok üzemeltetésében, mint az oktatás vagy az egészségügy.

A Vodafone Európa legnagyobb mobil- és vezetékes hálózat-üzemeltetője, a világ legnagyobb IoT kapcsolati szolgáltatója, afrikai M-Pesa technológiai platformunk pedig több mint 45 millió ember számára teszi lehetővé a mobilfizetésekhez és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. 21 országban működtetünk mobil és vezetékes hálózatokat, és további 48 országban rendelkezünk partnerhálózatokkal. 2020. június 30-i állapot szerint több mint 300 millió mobilügyfelünk van, köztük több mint 27 millió vezetékes szélessávú szolgáltatást igénybe vevő és 22 millió TV ügyfél, továbbá több mint 112 millió IoT berendezéshez biztosítunk kapcsolatot.

Támogatjuk a sokszínűséget és a befogadást a szülési és gyermekgondozási szabadságra vonatkozó irányelveink, valamint a nők és lányok technológiai szerepének erősítése révén. Nap mint nap azon dolgozunk, hogy az egész társadalom számára lehetővé tegyük az oktatáshoz és a digitális készségek fejlesztéséhez való hozzáférést. Tiszteletet mutatunk mindenki iránt, fajra, etnikumra, fogyatékosságra, korra, szexuális irányultságra, nemi identitásra, meggyőződésre, kultúrára vagy vallásra való tekintet nélkül.

Emellett jelentős lépéseket teszünk bolygónk védelme érdekében azáltal, hogy 2025-ig 50%-kal csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2025-ig villamosenergiánk 100%-át megújuló forrásokból fedezzük, továbbá a szükségtelenné váló hálózati berendezéseink 100%-át újrafelhasználjuk, továbbértékesítjük vagy újrahasznosítjuk.

További információk: www.vodafone.com, kövess minket a Twitteren: @VodafoneGroup vagy keresd fel LinkedIn oldalunkat itt.