Ipari Innovációs Díj 2016

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 2016. ÉVI IPARI INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN cégünk, az Innomed Medical Zrt. részesült Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért.
Ezúton köszönjük minden, a kutatás-fejlesztésben, majd az azt követő értékesítésben résztvevő munkatársunknak, a támogató szervezeteknek, a közreműködő egyetemeknek, alvállalkozóinknak, partnereinknek és a rendszert már működtető kórháznak a hozzáadott értéket, a sok kitartó munkát, háttértámogatást, mely a sikerhez vezetett!

Dévényiné Rózsa Erika, vezérigazgató, Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke,
Lepsényi István, államtitkár

Az MRX TEL NG II rendszer egy digitális tomoszintézis (DTS, lineáris CT) vizsgálatra optimalizált orvosi radiológiai képalkotó eszköz. A világritkaságnak számító DTS (lineáris CT) funkció, alacsony röntgendózisú alternatívát jelent az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT készülékekkel szemben. Tüdővizsgálatoknál ez a dózisterhelési arány átlagosan 1:30 a DTS (lineáris CT) javára, de még az ún. Low Dose CT-kkel szemben is 1:10 ez az érték. A DTS (lineáris CT) eljárás kulcselemei a nagy pontosságú mechanika, a pontos röntgendózis vezérlés, egy speciális képfeldolgozó szoftver, továbbá egy alacsony dózissal készült zajos képsorozatból rekonstrukciót lehetővé tevő szoftver együttműködése. Ezen túlmenően az MRX TEL NG II rendszer egy teljes értékű távvezérléses röntgenfelvételi és átvilágító berendezés is egyben, mely a hagyományos röntgenvizsgálatok széles spektrumának az elvégzését is lehetővé teszi. Az innováció alapja egy az Innomed Medical Zrt által végzett és koordinált, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikát és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszékét magában foglaló széleskörű és hosszú távú együttműködés volt, mely számos publikációt is eredményezett.

Az innováció eredményei:

A két prototípus elkészülte után kilenc sorozatgyártású MRX TEL NG II-es röntgenberendezés belföldi egészségügyi intézményekbe került értékesítésre. A berendezések 2016 óta napi használatban vannak. A megszerzett CE minősítés birtokában 2017-ben megkezdődött a rendszer export piacokra történő értékesítése is. A tárgyalásokon mind a korszerű távvezérléses felvételi és átvilágító röntgenmunkahely funkció, mind az opcióként vagy későbbi upgradeként ajánlható DTS (lineáris CT) funkció is komoly érv a rendszer kiválasztása mellett. A DTS (lineáris CT) az MRX TEL NG II röntgenmunkahely kategóriájában kevés konkurens által ajánlott specifikáció. A kilenc belföldi és nyolc export piacon értékesített MRX TEL NG II rendszer közel 700 m Ft árbevételt jelentett 2016. december 31-ig. A fenti előnyökön túlmenően a 2,5 éves fejlesztés eredményeként létrejött két prototípus közül a klinikai környezetben még ma is működő rendszer mellett az újonnan DTS (lineáris CT) funkcióval telepített MRX TEL NG II röntgenberendezéseken is folytatódik a felhasználói tapasztalatok gyűjtése. A cél a DTS (lineáris CT) fejlesztés alapterületeként vizsgált tüdőgyógyászati felhasználás melletti egyéb alkalmazások lehetőségének vizsgálata, illetve az alapalkalmazás körülményeinek kiterjesztése a szűrővizsgálatok területére.

Referenciák:

10 telepített rendszer, közöttük a SE Pulmonológiai Klinika, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, stb.
TÜV-SGS tanúsítás, CE jelzett
Számos publikáció, köztük: D. Hadházi, B. Czétényi, Á. Horváth, R. Varga, Á. Horváth and G. Horváth: Digital Chest Tomosynthesis: the Main Steps to a Computer Assisted Lung Diagnostic System, The 10th annual IEEE International Symposium on Medical Measurements and Applications (MeMeA, 2015) Torino, 2015.
Szabadalom: „Eljárás mellkas radiológiai felvételeken a bordaárnyékok elemzésére és az árnyékok kontúrjának meghatározására” (P1500360/11).